Äntligen blir det svalt.

Vi har under flera månader förhandlat med rektorer och kommunen i Vänersbors kommun om att barnen i skolorna blir alldeles för varma inomhus under sommarmånaderna. Hur skall barnen kunna fokusera på sitt viktiga skolarbete om det varje dag skiner in gassande sol in i lokalerna.

Det är i skolorna i Vännersborgs kommun som vi skapar morgondagens ingenjörer, läkare och framförallt lärare. Det är viktigt att miljön på alla skolorna i kommunen har en behaglig temperatur inomhus för att eleverna skall få bästa möjliga chans att få de betyg som krävs.

Vi har som sagt haft långa möten med komunens politiker och rektorer på samtliga skolor i Vänersborgs komun, samtidigt som vi gjort undersökningar hos elever, föräldrar och anställda som samtliga påtalar att inomhustemperaturen i lokaler såsom matsal, gymnastiksal, studiesal och fritidsrum är på tok för varm för eleverna och de anställdas bästa. 

Vi under föregående vecka fått ett beslut från kommunen som säkerställer att eleverna och de anställda ÄNTLIGEN får solskydd inomhus i alla lokaler. Arbetet förväntas påbörjas vintern 2021 och förhoppningsvis vara klar innan den starka solen kommer fram igen våren 2022. Vad vi har förstått har kommunen slutit ett avtal med bolaget SunOff som säljer solskydd för inomhusbruk och de är dessutom svensktillverkade!
Vi på skolvården är väldigt glada att kommunen precis som vi prioriterade en del av budgeten på denna viktiga investering. Detta gör att våra barn och ungdomar kan fortsätta arbeta flitigt med sitt skolarbete och ha orken under en längre period då de varma lokalerna inte tar lika mycket energi.

Hoppas ni ser värdet av detta och kan föra detta vidare till de kommuner eller skolor som ni arbetar på eller har barn och ungdomar som har liknande problem.